Goldeck Grüner Veltliner Gummy Bears (Nallekarkit kuohuviinistä)

I have been toying with the idea, of making sparkling wine gummy bears. I saw in one magazine,an advertisement about them and I have seen those gummy bear molds on sale in Amazon. I did surfing in the internet and found out how simple it is actually make gummy bears yourself. You need only couple of ingredients. Sugar,gelatine and sparkling wine or juice if you want to make these alcohol free . Incase you are vegan or cannot use animal products,please replace gelatin with agar agar.

The amount of agar needed will depend on the variety used. Agar flakes are not as dense as agar powder, and more will be needed to gel the same amount of fluid. One teaspoon of agar powder will thicken approximately 2,3 dl of liquid, whereas one tablespoon of agar flakes will be needed to thicken 2,3 dl of liquid. Always refer to the package directions to get the exact ratio needed.


So lets get working…You really only need a few key tools for making homemade gummy bears, including measuring cups and a saucepan. The most important tool you need is a mold. Though some companies make molds that are roughly the same size and shape as those candies you buy in stores, you’ll also find molds that let you make gummy animals of all shapes and sizes. Keep in mind that it may take twice as long or longer for larger molds to finish drying. If you have a hard time finding a gummy bear mold use a candy mold designed for chocolate. Silicone molds are usually best because the candies pop right out, but you can also use molds made of plastic or metal.


Here’s the recipe:

 • 2,5 dl Sparkling wine of your choosing
 • 40 g gelatin (or 1,5 teaspoon Agar Agar, if you want to make these vegan)
 • 2 dl fine sugar
 • 2-3 gummy bear molds
 1. Place your saucepan directly on the stove, add sparkling wine and turn the heat to low. Add the gelatin in the sparkling wine.Stir over low heat with a plastic spatula or a wood spoon. Keep mixing until all the gelatin dissolves into the water and there are no sugar crystals on the bottom of the pan.
 2. Transfer the mixture into a small measuring cup or a pitcher.You can make the gummy bears in just a few seconds after pouring the mixture into a cup or pitcher. Place your molds on a flat surface, and slowly pour the mixture into each space on the mold until it reaches just below the top edge. If your mixture starts to feel too thick to work with place it on the stove and reheat it little. What ever you do not boil because boiling will evaporate the booze and this is really something we do not want to happen!!
 3. Give the molds a small shake to ensure the mixture settles to the bottom. Place the bears in the refrigerator or your freezer for 10 minutes or until the mixture sets.
 4. You can then remove your finished bears and enjoy your snack.


Commercially produced gummy bears have a number of chemicals and other ingredients that keep the bears fresh for days after opening a package, but homemade gummy bears lack those ingredients. The best way to store any leftovers you have on hand is in the refrigerator. Toss the gummy bears in a plastic sandwich bag or in a plastic container with an airtight lid and store in your refrigerator. If you find that the candies stick together, sprinkle a small amount of powdered sugar or cornstarch over the bears and shake before storing.

To make labels I used https://www.jamlabelizer.com , they have free labels and lifetime premium membership costs 8$ never expires. I use these a lot!

Olen pidemmän aikaa miettinyt kokeilla nallekarkkien tekoa kuohuviinistä.Tänään tein ja onnistui oikein hyvin.Oli myös todella helppoa. Seuraavaksi kokeilun menee eri alkoholit. Tätä samaa ohjetta voit käyttää myös mehusta tehtäviin nallekarkkien,siis lapsille tai muuten vaan… Korvaa alkoholi mehulla.Voit halutessasi käyttää elintarvikevärejä ja erilaisia makuja.Sodastream cola tiivisteestä tulee hyviä cola nalleja.

Pitemmittä höpinöittä hommiin.Tässä ohje:

Kuohuviini nallekarkkien ohje

 • 2-3 nallekarkki muottia,tilasin omani Amazonilta
 • 2 dl hienoa sokeria
 • 40 g gelatiinia (tai agar agaria jos haluat vege versiona)
 • 2,5 dl kuohuviiniä tai viiniä

 

 1. Laita kuohuviini,gelatiini ja sokeri kattilaan ja lämmitä kunnes ainekset ovat sulaneet. Muista sekoittaa koko ajan, ettei sokeri pala pohjaan. HUOMIO! Älä anna nesteen kiehua koska alkoholi kiehuu pois ja sitähän me emme halua.
 2. Kun kattilassa oleva seos on sulanut kirkkaaksi, siirrä sivuun.Annostele muotteihin. Käytin muotti sarjan mukana tullutta pipettiä annostelussa.Helppoa ja siistiä saada neste muotteihin. Jos tuntuu että neste paksunee liikaa eikä tule ulos pipetistä laita kattila takaisin liedelle ja lämmitä sitä hetki.
 3. Kun olet täyttänyt muotit, laita ne jääkaappiin (tai pakastimeen) ainakin 30 minuutiksi. Jos käytät isompia muotteja kuin nallekarkki muotit on hyytymisaika luonnollisesti pidempi.  Riippuu jääkaapin tai pakastimen kylmyydestä kauanko nallekarkeilla kestää jähmettyä.
 4. Kun karkit ovat jähmettyneet ne lähtevät painamalla helposti muoteista irti.Jos tuntuu että ne takertuvat kiinni toisiinsa liikaa, tomuta Maizenalla tai tomusokerilla kevyesti.
 5. Karkit pitää säilyttää ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa. Ne eivät myöskään kestä samalla tavalla säilytystä kuin kaupan karkit.
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s