Rhubarb cheese cake / Raparperi juustokakku

Rhubarb season is in full swing and last week came first local Austrian strawberries in the market. I had to do something yummy with both of them together. This is the result. I was approved by my hubby and neighbour. Summer welcome and all wonderful flavours that go with it!

Crust

 • 300 g spelt flour
 • 150 g sugar
 • 150 g butter
 • 2 medium size eggs
 • 2 tbsp vanilla sugar
 • 1 tsp cardamom
 • dash of salt
 • 1 tsp baking powder
 1. Mix all dry ingredients together. Add the eggs and butter and mix until you get a smooth dough.
 2. Take a baking spring form (diameter 26 cm) and line the bottom with baking paper. Divide the dough in two parts. First part your  spread in bottom of the form. From the second part of your dough you make a “sausage” that you press on side of the spring form. Place the oven form into the fridge and prepare the filling.

Filling

 • 500g Mascarpone cheese
 • 2,5 dl sour cream
 • 4 egg yolks separated – beat egg white firm and keep cool
 • 125 g sugar divided
 • 1 tbls vanilla bourbon vanilla sugar
 • 1 package vanilla pudding Dr. Oetker (or similar)
 • 300 g rhubarb, finely sliced

Mix cream cheese with sour cream, add sugar,egg yolks and vanilla sugar and beat until it is creamy.In a separate bowl mix pudding powder with sugar, and then add it to the cheese mixture. Last add sliced rhubarb and mix well.Fold in the beaten egg whites and mix it carefully.

Baking

 1. Preheat your oven to 200C. Pour the filling on top of the crust and bake it on 200C for about 1/2 hour.Then reduce the heat to 160C and bake another 45 minutes.In case cake starts to look too brown, place some parchment paper or foil on top of the cake. The cake should not get very brown.
 2. Take the cake out of the oven and remove the form when the cake has completely cooled off. (I usually leave the cake in the oven after I have turned the oven off and I let the cake cool down in the oven slowly)

Eat the cake cold.If you like you can serve some strawberries with it. I marinated my strawberries in Galliano Liqueur this time.


Pohja

 • 300 g spelttijauhoja
 • 150 g sokeria
 • 150 g voita
 • 2 kananmunaa
 • 2 rkl bourbon vanilla sokeria
 • 1 tsp kardemummaa
 • ripaus suolaa ( noin 3-5g)
 • 1 rkl leivinjauhetta

Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää pehmeä voi ja kananmunat. Sekoita kunnes taikina on tasainen. Ota 26cm irtopohjakakkuvuoka. Laita vuoan pohjalle voipaperia. Jaa taikina kahteen osaan. Painele esimmäinen osa tasaiseksi vuoan pohjalle. Pyöritä toisesta osasta pitkä “makkara” minkä painelet vuoan reunoille. Laita vuoka hetkeksi jääkaappiin ja tee täyte.

Täyte

 • 500g Mascarpone juustoa
 • 2,5 dl hapankermaa
 • 4 kananmunaa
 • 125 g sokeria, jaettuna
 • 1 rkl  bourbon vanilla sokeria
 • 1 paketti vanilla vanukas jauhetta Dr. Oetker (jos ei tätä ole, korvaa 3 rkl vehnäjauhoja, 2 rkl maissijauhoa, 1tl bourbon vaniljasokeria)
 • 300 g raparperia ohueksi viipaloituna

Sekoita Mascarpone,hapankerma,puolet sokerista,vaniljasokeri ja vatkaa kunnes seos on tasainen. Lisää munankeltuaiset ja sekoita. Toisessa kulhossa sekoita vanukasjauhe ja sokeri. Lisää juuston sekaan ja kääntele varovasti vatkatut kananmunan valkuaiset täytteen sekaan.

Paisto

 1. Esilämmitä uuni 200C ylä- ja alalämmöllä. Kaada täyte pohjan päälle ja paista uunin alaosassa noin 1/2 tuntia, sen jälkeen laske lämpö 160C ja jatka paistamista 45 minuuttia. Jos kakun pinta alkaa ruskistumaan liikaa laita folio tai leivinpaperi kakun suojaksi. Kakun pinnan tuli olla hieman ruskea.
 2. Ota uuni pois päältä ja ota kakku pois uunista. Anna sen jäähtyä rauhassa. Parempi olisi jos tarjoilet kakun vasta seuraavana päivänä. Itse jätän kakun uuniin jäähtymään hitaasti.
 3. Tarjoile kakku sellaisenaan tai mansikoiden kanssa. Tarjoilin omani Galliano liköörissä marinoitujen mansikoiden kera.

Advertisement

One Comment Add yours

 1. Amazing! Beautiful recipes and pictures!

  Maybe you’d like to check out my blog, too? I’d love some feedback.

  Hyvää jatkoa. 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s