Lilac liquor / Syreeni likööri

img_3967-1

Lilacs are one of my favourite spring early summer flowers. The smell is so intoxicating and the blooms are delicate. Long time ago while visiting friends in Vienna I got as aperitif sekt that had some Lilac liquor in it. It was something else! The smell,wow.. Since that I have been making Lilac liquor myself. The process is very simple. Here’s the recipe:

img_1765

You will need:

 • 50g Lilac blooms
 • 200 g sugar
 • 700 ml vodka
 • 1 lemon sliced
 • little fresh rosemary

 

dsc05319

Do not wash the blooms. If you do this they will loose all the fine aroma what they have. Remove the flowers from  flower clusters, discarding as much stem as possible. Be carefull with the green stuff, they is poisonous. Add the flowers, lemon slices and rosemary in to the jar, give it a shake and let rest in a cool dark place for four weeks. Drain the infusion, discarding the flowers,lemon and rosemary, and repeat two more times. Bottle your liquor and enjoy!

Note: the liqueur will not obtain lilac’s color. Don’t worry, you didn’t do anything wrong!

dsc05313-1

Vuosia sitten vierailimme ystäviemme luona Wienissä. Siellä sain aperitiivinä kuohuviiniä missä oli syreeni likööriä. Se tuoksu!! Se jäi niin mieleen. Siitä lähtien olen tehnyt itse syreeni likööriä. Sen tekeminen on todella helppoa. Tässä ohje:

Tarvitset:

 • 50g syreenin kukkia
 • 200 g sokeria
 • 700 ml vodkaa
 • yksi sitruuna siivuina
 • hiukan tuoretta rosmariinia

 

dsc05318

 

Älä pese kukkia koska ne menettävät tuoksunsa pesussa. Poista kukat oksista mutta ole varovainen vihreiden kanssa koska ne ovat myrkyllisiä. Laita kaikki aineet purkkiin ja kaada vodka päälle.Ravista purkkia ja laita viileään paikkaan seisomaan noin neljäksi viikoksi. Käy aina välillä ravistamassa purkkia jota sokeri sulaa kunnolla. Neljän viikon jälkee siivilöi seos. Tee tämä vielä kaksi kertaa, käytä vaikka harsokangasta tai kahvi filtteriä. Näin saat kaikki epäpuhtaudet pois likööristä. Pullota ja nauti kesästä! Maistuu hyvälle vaikka kuohuviinissä tai lorauksena jälkkärin päällä.

 

Advertisement

One Comment Add yours

 1. Aila says:

  Käsittääkseni, ja Hus:n myrkyllisten kasvien rekisterin mukaan sireeni on myrkytön. 😊 Rakastan sireenin kukkia!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s